Ένα ιστολόγιο για το χωριό Σπάτα Αχαΐας

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Κλήμα Παυσανία



Χρόνια πρίν, ο Παρατηρητής βρέθηκε στην Πελοπόννησο μπροστά σε μιά πινακίδα που έγραφε "Πρός κλήμα Παυσανία" Το "Κλήμα του Παυσανία" βρίσκεται στον οικισμό Σελλά Παγκρατίου (56 χλμ.της οδού Τριπόλεως-Καλαβρύτων, στα σύνορα των νομών Αρκαδίας-Αχαΐας.



Το "Κλήμα" βοτανικά ανήκει στο είδος Vitis Vinifera Siluestris, άγρια άμπελος, από το οποίο εξελίχθηκε το υποείδος Vitis Vinifera Sativa, από το οποίο και προέρχονται οι σημερινές καλλιεργούμενες ποικιλίες αμπέλου.

O φημισμένος περιηγητής Παυσανίας, την άνοιξη του 172 μ.Χ επισκέφθηκε τη συγκεκριμένη περιοχή για να διαπιστώσει εάν ήταν πραγματικότητα η φήμη που είχε ακούσει ότι οι πέστροφες στον ποταμό Αροάνειο κελαηδούσαν όπως το πουλί τσίχλα.


Ο Παυσανίας στο βιβλίο του "Αρκαδικά" αναφέρει ότι ευρισκόμενος κοντά στο συγκεκριμένο ποτάμι μέχρι τη δύση του ηλίου, είδε μεν τις πέστροφες αλλά δεν τις άκουσε να μιλάνε.Τελικά, αυτό που πιθανότατα συνέβει είναι ότι κάποιος καλοφαγάς, ενθουσιασμένος με τις πέστροφες, είπε στον Παυσανία ότι κελαηδούν από νοστιμιά!


Σύμφωνα με την παράδοση, ευρισκόμενος λοιπόν για τον παραπάνω λόγο κοντά στο σημείο που είναι σήμερα το Κλήμα, φαίνεται ότι αναζήτησε τον ίσκιο του και οι κάτοικοι του χωριού, τον φιλοξένησαν παρατίθοντας του γεύμα με πέστροφες και προσφέροντας του νερό από την παρακείμενη πηγή.
 

Το Κλήμα όμως αυτό το περιέλαβε και η μυθολογία που το ανέμειξε σε πολλούς και διάφορους μύθους με προεξάρχοντα έναν άλλο, του Ηρακλή, ο οποίος κυνηγούσε τη χρυσόκερο κερυνίτιδα έλαφο και έφτασε μέχρι το Κλήμα στο οποίο μπερδεύτηκαν τα μακριά μαλλιά της ελάφου και τη συνέλαβε.

Εξ ου και το όνομα της θέσης «Κυνηγάρι».Εικάζεται λοιπόν ότι η ηλικία του Κλήματος βάσει του μύθου πρέπει να ξεπερνά τα 3.000 χρόνια.



Η Κληματαριά έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο της φύσης και είναι επιβλητική, μπερδεμένη στις πετρόμαντρες και κρεμασμένη σε αιωνόβιες πουρνάρες, σε μια τεράστια επιφάνεια στο προαύλιο του Ναού του Αγίου Νικολάου.



Το μήκος του κλήματος, είναι περίπου 100 μέτρα και βρίσκεται μόλις 190 χλμ. από την Αθήνα. Κείμενο από τον τουριστικό οδηγό του νομού Αχαΐας.

Πηγή: http://seiriosteam.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google Ads | Το κάθε κλίκ μετράει