Ένα ιστολόγιο για το χωριό Σπάτα Αχαΐας

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Άραξος (Aκρωτήριο)


Ο Άραξος ή Κάβο Πάπας* ή Καλογριά, είναι ακρωτήριο της Αχαΐας στα δυτικά του νομού, το οποίο από την αρχαιότητα έως σήμερα θεωρείται το σύνορο Αχαΐας-Ηλείας. Πρόκειται για την ΒΔ. εσχατιά της Πελοποννήσου και το ΝΔ. κέρας του Πατραϊκού κόλπου.

Απέχει 30 ναυτικά μίλια από την Πάτρα και το 1877 τοποθετήθηκε φάρος που φαινόταν από απόσταση 8 μιλίων.

Το ακρωτήριο αυτό που αποτελεί αμμώδη γλώσσα που τερματίζει προς Ν. στο λεγόμενο "Μαύρο βουνό" όπου Α. και η ομώνυμη λίμνη Καλογριά, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο λόγω των συνεχών προσχώσεων από την ύλη των ποταμών Αχελώου και Ευήνου που δημιουργούν προσχωματικά βέλη, ένεκα των θαλασσίων ρευμάτων, δημιουργώντας έτσι ένα υφαλοπλαίσιο βάθους μέχρι 5 οργιές και σε απόσταση ενάμισι μιλίου όπου τα νερά καθίστανται αβαθή. Ασφαλής όρμος προσέγγισης θεωρείται η ανατολική σχηματιζόμενη αγκάλη, 2,5 μίλια Α.ΝΑ. του ακρωτηρίου, που φέρει εξ αυτού το όνομα "καραβοστάσι".

Κατά την αρχαιότητα ήταν το σύνορο Αχαΐας - Ηλείας.Ο Άραξος είναι ένα από τα περίδοξα ελληνικά ακρωτήρια όπου εν όψει αυτού κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 συνέβη η περίφημη ναυμαχία των Πατρών λεγόμενη και ναυμαχία του Αράξου.


wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google Ads | Το κάθε κλίκ μετράει