Ένα μοναδικής αξίας οικοσύστημα απλώνεται στα δυτικά του νομού Αχαΐας γύρω από το δάσος της Στροφυλιάς, που είναι ένα από τα πιο μεγάλα δάση της Μεσογείου.
Τα 20.000 στρέμματα δάσους πεύκων, κουκουναριάς, μυρτιάς, ρεικιών και βελανιδιάς απλώνονται στα δυτικά του Αράξου, σε ζώνη παράλληλη με την παραλία της Καλογριάς, αποτελώντας καταφύγιο για την άγρια πανίδα και ορνιθοπανίδα της περιοχής και προστατεύονται από την διεθνή συνθήκη Ραμσάρ.
Στην αμμουδιά μάλιστα της Καλογριάς γεννούν τα αυγά τους και οι χελώνες καρέτα _ καρέτα.
Το δάσος της Στροφυλιάς χωρίζει σαν λωρίδα τη λίμνη του Προκόπου από το Ιόνιο Πέλαγος. Οι αμμοθίνες δημιουργημένες από τα κύματα και τα θαλάσσια ρεύματα δεν αφήνουν τα γλυκά νερά των χειμάρρων να βγουν στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν η λίμνη του Προκόπου και η λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου.
Τα γλυκά νερά των βιότοπων αυτών έλκουν σπάνια είδη υδρόβιων πουλιών που φτάνουν για να ξεχειμωνιάσουν, αλλά και πολλά αμφίβια και ερπετά.
Η περιοχή αποτελεί φυσικό ιχθυοτροφείο με λαβράκια, κέφαλους και χέλια και προστατεύεται και αυτή από την συνθήκη Ραμσάρ.
Στις όχθες της λίμνης υπάρχει παρατηρητήριο πουλιών.
Το σύμπλεγμα αυτό της Στροφυλιάς με την λιμνοθάλασσα Κοτυχίου και τη λίμνη Προκόπου εκτίνεται σε μήκος 15 χιλιομέτρων και συμπληρώνεται από τη λιμνοθάλασσα του Πάπα που από παλιά αποτελεί φυσικό ιχθυοτροφείο.
Στην περιοχή υπάρχουν και μερικά χαμηλά υψώματα με πιο σημαντικό τα Μαύρα Βουνά που έχουν ύψος 240 μέτρων.
Η περιοχή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τόπους οικολογικού ενδιαφέροντος σε όλη τη Μεσόγειο και είναι προορισμός για πολλούς φυσιολάτρες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου